Chef Ferdy Debecker van Eyckerhof in Bornem woont midden de aspergestreek en is een grote aspergefan. Hij deelt dan ook graag één van zijn favoriete aspergerecepten. (meer weten over asperges)

Nodig

12 asperges
water
4 plakjes gerookt spek
2 sneden wit brood
200 g boter
olijfolie
kervel
peper en zout

Doen

Schil de asperges en kook beetgaar in gezouten water. Verfris in koud water, dep droog en snij in stukken.

Snij het spek in reepjes, blancheer (opzetten in koud water en net voor kookpunt afgieten), verfris, de droog en bak krokant in olijfolie.

Snij het brood in dobbelsteentjes en bak goudbruin in olijfolie.

Laat 2 dl aspergevocht voor de helft inkoken, monteer met blokjes ijskoude boter en kruid af met peper en zout.

Verdeel de aspergestukken over diepe borden, besprenkel met de botersaus en bestrooi met spekjes en broodkorstjes. Werk af met plukjes kervel.

credits: recept chef Ferdy Debecker, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos