In de tuin is alles gezaaid dat tegen de nog erg koude nachten kan. Nu is het een kwestie van wachten, bijvoorbeeld op regen die de zaadjes doet ontkiemen en het jonge spul dat er al is laat groeien tot iets voor op ons bord.
TVT-smaakmaker Mari Maris

Wachten is deze dagen een groot thema, de een geniet zich suf van de opgelegde stilte, de ander verveelt zich een ongeluk. Hier op het Franse platteland verandert er niet zo gek veel, het leven was hier altijd al stil. Dat er nu niemand langskomt om de stilte te verbreken geeft mooi de tijd om dagelijks een vrolijk filmpje te maken voor de sociale media, ik noem het troost-tv. Deze dagen lees ik voor uit Maison Mari, om het compleet te maken hier ook een gerecht uit dat boek (want er staat weliswaar een verhaal met een begin en een eind in, en culinaire geschiedenissen, maar het is bovenal een menuboek).

Voor Tine koos ik een heel lenteachtig gerecht, het kan als voorgerecht, maar past zeker ook heel goed bij een paasbrunch. De hoeveelheden zijn voor 4 personen en /10 achter de streep.
Blijf gezond, Wees Lief voor elkaar en eet er wat lekkers bij, dat scheelt alvast.

Wie het leuk vindt om de verhalen te zien en horen, ze staan op : instagram: _mari_maris of facebook Groentebijbel

Gemarineerde hopscheuten-, spinaziesalade met flinters of schorseneren oude kaas – 1 uur marineren

Hopscheuten zijn in Nederland amper te koop en dan doorgaans onbetaalbaar. Als u, de buurman of een gemeentelijke heg geen hop heeft, kunt u hem vervangen door schorseneer in plakjes van 5 millimeter. Laat ze de helft korter marineren dan hop.

1 dessertlepel honing / 1 volle eetl
klein teentje knoflook, fijngehakt / 1 à 2
citroensap
 ca. 0,8 dl notenolie / 2
muskaatnoot
half vanillestokje, open- en losgehaald / flink stokje
4 handen hopscheuten, indien van toepassing in stukjes van ca. 3,5 cm / 10
eventueel: milde (olijf)olie

Klop de honing en knoflook los met een scheutje citroensap en voeg notenolie toe. Als het u te notig wordt: ook nog een beetje milde olie. Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij en voeg vanillezaadjes en stokje toe (haal het stokje eruit als u de borden gaat opmaken). Maak af met peper & zout. Meng de hop- scheuten erdoor en laat 1 uur marineren. Langer kan ook; ze worden dan wel steeds minder knákkerig.

1 sjalotje, fijngesnipperd / 2
0,2 à 3 dl ciderazijn / 0,5 à 0,6
mespuntje honing / 1 theelmespuntje gladde mosterd / 1 theel4 handen (wilde) spinazie (200 g) / 10 (500 g)
stuk oude (schapen)kaas (of Parmezaan)handje amandelschaafsel, geroosterd / 2 handen
milde olijfolie

Meng de sjalot, azijn, honing en mosterd met olie tot een milde dressing. Maak de spinazie er vlak voor serveren mee aan.

Variaties

  • Als het geen lekker weer is neemt u een dubbele hoeveelheid spinazie en die laat u een paar minuten ‘smelten’ in een ruime pan met een beetje boter. Maak af zoals de salade.
  • Wie geen tijd, of zin, heeft om dressing te maken, kan ook meer hopscheuten-marinade maken en er voordat er nootmuskaat en vanille bij gaan, de helft van afpikken om als spinaziedressing te gebruiken.
    Afmaken ‘Zet’ een luchtig hoopje spinazie in het midden van elk bord, schaaf er met de dunschil-
ler flinters (schapen)kaas (of Parmezaan) over en bestrooi met amandelschaafsel. Plant het spinazie- kant voorzichtig in het midden, zó dat het rechtop uit de berg steekt. Leg de hopscheuten of schorseneer rondom, of laat ze van de berg af rollen.

credits: tekst en recept Mari Maris, foto Scala Photography.

Mari Maris mari-maris

Advertentie