Erwtjes en boontjes, vers van het veld, meteen op het bord. Heerlijk. Tuinder Maarten De Wit uit Leest/Mechelen teelt naast de smaakvolle gele boterbonen ook Krombekjes. Krombekjes?? Maarten: “Al 17 jaar heb ik enkel ‘Mechelse Krombekken’ staan. Mechelse Groene Krombek ofte Serpette Verte de Maline is een oud ras uit 1932 dat alleen hier in de streek tussen Mechelen en Lier geteeld wordt.

Maarten De Wit: “Mechelse Krombekjes zijn een op en top streekproduct, er zijn nog amper tien telers. Het is een van de weinige groenten op de veiling die echt onder de naam van het ras wordt verkocht. Van de gewone lage erwten, zijn misschien 20 verschillende rassen maar die worden gewoon onder de verzamelnaam ‘erwten’ verkocht. Mechelse Krombekken groeien hoog op langs draden, de peulen zijn steeds mooi gevuld en krullen een beetje aan de top, vandaar de naam krombek.

Salade Nicoise met Mechelse Krombekjes
De combinatie boterbonen en erwtjes doet het heel goed in deze salade Nicoise. Je kan deze salade maken met tonijn uit blik of met verse tonijn (zie tip).

Nodig (4 pers.)
handvol boterbonen
handvol ongedopte Krombekjes (of gewone erwtjes)
3 kerstomaatjes, in 4 gesneden
3 kwarteleitjes, hardgekookt en in 4 gesneden
8 ansjovisjes in marinade, in 2 gesneden
1 blik tonijn naturel, uitgelekt
1 bosuitje, fijngensipperd
gemengde olijven (hoeveelheid naar eigen smaak)
vinagrette:
2 el mayonaise
1 el water
scheutje sojasaus

Doen
Haal de boontjes af maar laat de topjes eraan. Dop de erwtjes. Spoel om en kook samen in licht gezouten water beetgaar. Spoel koud in een vergiet en laat uitlekken.
Meng voor de vinaigrette alles goed tot een lopende saus.
Meng in een schaal boontjes, erwtjes, tomaatjes, olijven, tonijn en ui door el

Tip
Absloluut top is voor deze salade niçoise verse tonijn gebruiken. Snij de dag ervoor een snede tonijn (ca. 400g) in dikke repen, bestrooi elke reep met peper en zout en bak ze rondom aan in de olijfolie. Haal uit, dep af, laat wat afkoelen en wrijf elke reep in met sojasaus, haal door fijngesnipperde koriander en draai telkens in vershoudfolie. Span zeer goed aan. Leg de ingepakte tonijn 24 uur in de koelkast zodat de smaken zich kunnen vermengen. Haal vlak voor gebruik de tonijn uit zijn folie, snijd met een scherp mes plakjes van de tonijnrepen en verdeel over de salade.

credits: tekst en recept Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos.Advertentie