Dag groenten- fruit- en tuinliefhebbers, Voor een uitgebreid verhaal is geen tijd, we hebben allemaal veel te veel te doen. Sommige planten weten van geen ophouden en blijven maar oogst geven. Zoals de rabarber, al die sappige stengels die nu te oogsten zijn wil ik natuurlijk ook graag verwerken.

Gelukkig leent rabarber zich voor snelle recepten (zodat ik gauw weer door mag naar een volgend klusje dat niet wachten kan), eigenlijk amper een recept, meer een kwestie van opzetten en wachten. Of er in de tussentijd wat aardbeien bij plukken. Enfin, daar verzint u wel wat op. Hierbij drie makkelijke rabarber-, rabarber-, rabarber-recepten.
Smakelijke dagen!
RABARBERSIROOP
voor de lekkerste limonade die er is
500 g rabarber, in stukken
500 g suiker
naar smaak: half vanillestokje, open- en losgehaald, of een stukje steranijs
Zet de stukken rabarber en suiker op met een halve liter water.
Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in circa 30 minuten tot een roze siroop koken. Laat het mengel vervolgens afkoelen.
Zet een trechter in gesteriliseerde flessen, (kleintjes, zoals bierflesjes, zijn handig omdat je dan steeds maar een kleine portie hoeft aan te breken) en hang daar een schone zeef in.
Schenk de rabarberpulp in de zeef, druk met de achterkant van een lepel het vocht uit de rabarber en laat de flessen goed vol lopen. Sluit goed af, liefst met rubberen vacuümdoppen, dan is de siroop lang houdbaar. Als u die niet hebt, kan de siroop het beste in de koeling worden bewaard en binnen een paar weken worden opgedronken. Je zou denken dat al die suiker de siroop net zo houdbaar maakt als jam, maar die houdbaarheid komt deels doordat jam zijn eigen deksels vacuüm trekt.
Bewaar de flessen na opening altijd in de koeling.
Aanlengen met extra gekoeld, plat water, spuitwater. Of misschien wat (bruis)wijn?
Variaties
- Geef een extra hint door een paar takjes citroenmelisse mee te laten trekken. Basilicum, dragon, gember, rozemarijn en tijm zijn ook fijne smaakmakers.
- Zonder kruiden kan ook, dan smaakt uw siroop meer naar limonade uit de winkel (mocht dat uw doel zijn) maar omdat u echt fruit gebruikt, zal de smaak toch beter zijn.
- Alle vruchten lenen zich voor siroop, de verhoudingen suiker/fruit blijven gelijk. Natuurlijk kan het met de ‘gewone’ dingen, zoals aardbei, cassis/zwarte bes, framboos, rode bessen, perzik, abrikoos, citroen enzovoort, enzovoort, maar ook vlierbloesem (en later in het jaar vlierbessen, mirabellen, kersen, druiven, rabarber, prunelles, enzovoort.
T&T Siroop
Ook lekker met ijsblokjes, gemaakt van water met fijngesneden munt of citroenmelisse.
RABARBERGRANITÉ
kunt u maken met rabarbersiroop (meng er zoveel water door dat het naar net te sterke limonade smaakt, dan heeft hij eenmaal bevroren precies genoeg smaak). Als u geen siroop hebt maakt u de granité zo om:
8 stengels rabarber, in dunne plakjes
500 g suiker
naar smaak: half vanillestokje, open- en losgehaald, of een stukje steranijs
Breng de rabarber, suiker en smaakmaker met 5 deciliter water aan de kook. Laat in 10 à 15 minuten tot een roze siroop koken en laat het mengsel vervolgens afkoelen.
U kunt de rabarber zo laten of, voor zover daar nog sprake van is, pureren. Meng de siroop met water tot een iets te sterke limonade (zorg ervoor dat het mengsel voor ongeveer de helft uit water bestaat: te veel siroop bevriest niet goed, te veel water geeft een te hard resultaat).
Zet in de vriezer. Schep af en toe om met een vork. Als het water goed bevroren is, krijg je een schaafijs- achtige substantie.
Houdbaarheid: lang.
Variatie: er kán een scheutje rabarbercello in, gebruik dan minder water. Houd wel in de gaten dat er nog voldoende water in het mengsel zit om het te laten bevriezen.
Afmaken Schraap de granité voor gebruik los met een vork en schep in glaasjes.
RABARBERCELLO
1,5 kg rabarber, schoongemaakt en in dikke plakken
1,2 l vodka (of neutrale eau de vie) 0,4 dl witte wijn
Doe alles bij elkaar en laat 20 dagen laten staan.
Kook dan een licht stroopje van 800 gram suiker en 1 liter water. Laat afkoelen en giet bij het 20-dagen-mengsel.
Laat nog 7 dagen staan. Zeef en doe over in schone, goed afsluitbare flessen.
Gekoeld is rabarbercello op z’n lekkerst.
credits: recepten en tekst Mari Maris

Mari Maris mari-maris
.