Veldsla is één van mijn favoriete wintergroeten. Het is lekker, steekt boordevol vitaminen en – mooi meegenomen – het bevat nauwelijks caloriën. Je bewaart veldsla ook makkelijk een weekje in de koelkast. Als gerechtje koos ik voor een salade met die andere prachtige wintergroente: witloof.

Dit MOET je weten over veldsla

– Veldsla is een plant uit de kamperfoeliefamilie en werd vroeger vaak ‘ezelsoor’ genoemd. Die naam verwees naar de vorm van de langbladige veldsla. Vandaag wordt er echter vooral kortbladige veldsla in roosjes geteeld. Die zijn het handigst om te verwerken in gemengde salades die vaak kant-en-klaar in zakjes verkocht worden. Oorspronkelijk was veldsla een wintersla, maar nu wordt ze het hele jaar door gekweekt in serres.
– Koop steeds roosjes die mooi groen en krokant zijn. Spoel ze even snel om eventuele aarde te verwijderen (vooral belangrijk bij bioteelt), zwier voorzichtig droog en bewaar ze in een glazen kom afgedekt met vershoudfolie in de frigo. Dat kan makkelijk voor een week, gewoon telkens uitnemen wat je nodig hebt en opnieuw sluiten.
– Veldsla bevat nauwelijks calorieën – 36 kcal per 100 gram – en is rijk aan omega-3 vetzuren, cellulose en vitaminen.

RECEPT: Salade van veldsla, witloof, geitenkaas en gerookte zalm

Veldsla is een perfecte compagnon van witloof, hier vul ik aan met gerookte zalm en verse geitenkaas. Voor extra bite werk ik af met krokant gebakken sjalotringetjes.

Nodig voor 2
ca. 100 g veldsla
1 stronkje witloof
1 grote of 2 kleine sneetjes gerookte zalm
verbrokkelde verse geitenkaas (hoeveelheid naar eigen smaak)
1 sjalot, in fijne ringen gesneden
bloem
appelazijn
olijfolie

Doen
– Haal de sjalotringen door bloem, klop af en frituur goudbruin in olie op 170°C. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
– Meng voor de vinaigrette 1 deel appelazijn en 2 delen olijfolie.
– Snij de onderkant van het witloof en snij dan het stronkje schuin in fijne plakken. Spoel even om in koud water en dep goed droog.
– Spoel de veldsla snel in koud water en zwier voorzichtig droog.
– Meng witloof en veldsla door elkaar en verdeel over de borden. Doe er gerookte zalm en geitenkaas bij en hussel alles voorzichtig met de handen door elkaar. Besprenkel met de vinaigrette en bestrooi met krokante sjalotringen.

credits: recept en tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie