Elke week serveert de tafel van Tine een ‘buitengewoon gewoon gerecht’. Doordeweekse kost, makkelijk en snel klaar te maken, maar met de signatuur van een chef. Omdat we nu echt in putteke winter zitten en snakken naar warmte dit spicy gerecht van chocolatier én chef Dominique Persoone van de The Chocolate Line (Brugge, Antwerpen). thechocolateline.be

Sopa de lima
Voor ca. 1,5 l soep:
1,5 l kippenbouillon (zie tips)
1 ui, fijngesnipperd
1 klein rood (chili)pepertje, zonder pel en zaadjes, in ringetjes
2 tomaten, gepeld en ontpit, in blokjes
ca. 300 g gegaard kippenvlees, in reepjes
olijfolie
2 tortilla’s
sap van 1 limoen
blaadjes koriander

– Verhit een scheutje olijfolie in een pan, stoof er de ui en het pepertje in aan, blus met de kippenbouillon, breng aan de kook en laat ca. 10 min. doorkoken.
– Doe de tomatenblokjes en de kipreepjes in de soep en hou warm.
– Rol de tortilla’s op, snijd ze in reepjes en bak ze krokant in een flinke scheut olijfolie.
– Verfris de soep vlak voor overscheppen in kommetjes of diepe borden, met limoensap en werk de borden af met de tortillareepjes en korianderblaadjes.

Tips van chef Dominique Persoone

– Deze soep is steeds het eerste wat ik eet als ik op de plantage in Yucatan aankom. Limoen, chilipeper en koriander maken er een hemels gerecht van. De tortilla zorgt voor de crunch.
– In Mexico gebruikt men de habanero, een pittig hot chilipepertje, en de keylime, een klein limoentje met weinig maar heel aromatisch sap en een fantastische geur. Beide zijn hier wel te koop in speciaalzaken, maar geen zorgen, ook een gewone chili en limoen kunnen perfect.
– In Mexico ziet men habanero als een tropisch fruit dat men zelfs verwerkt in gebak. En wel héél merkwaardig is dat habaneropasta rond electrische draden wordt gesmeerd om te verhinderen dat muizen en ratten ze kapot bijten!
– De lekkerste soep maak je natuurlijk door te vertrekken van homemade kippenbouillon. En die maak je makkelijker dan je denkt! Zet een kleine kip of enkele kippenbouten op in ca. 1,5 l water, doe er grof gesneden ui, koriandersteeltjes en enkele blaadjes lavas bij en laat ca. 1 uur zachtjes koken. Haal de kip uit, laat wat afkoelen, pluk het vlees en trek in reepjes. Zeef de bouillon over in een kookpot en werk de soep verder af, of bewaar de bouillon later gebruik. Invriezen kan perfect!
– In plaats van ‘slappe’ tortilla’s kun je ook taco’s gebruiken die je gaat verkruimelen over de soep.

credits: recept Dominique Persoone, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie