Broodvlecht of ‘challah’ is een gevlochten brood dat in de Joodse cultuur traditioneel op de vrijdagavond voor de sabbat wordt gegeten. Het is een zoet brood dat lijkt op brioche en waarvan 3 stukken worden gevlochten tot een streng en daarna eventueel bestrooid met maan- of sesamzaad. Een feestelijk brood voor paasmorgen!

Nodig (voor 3 broodvlechten)
550 g tarwebloem
1 ei
260 g melk
30 g gist
50 g honing
10 g zout
100 g boter
als afwerking: losgeklopt ei en sesamzaad
Doen
Meng bloem, melk, ei en gist tot je een deegbal en laat 30 min rusten op kamertemperatuur.
Kneed eerst de honing en het zout door het deeg en dan de boter. Kneed verder tot een mooi elastisch deeg.
Weeg 9 stukken van 100 g af, rol ze elk uit tot lange broodjes van ca. 20 cm en laat 10 min rijzen. Leg ze per drie naast elkaar en… vlechten maar!
Leg de drie vlechtbroden op een bakplaat bedekt met bakpapier en laat 30 min rijzen. Wrijf in met losgeklopt ei, bestrooi met wat sesamzaad en bak ca. 20 min in een warme oven op 220°C.
credits: recept Kris Goegebeur, tekst Tine Bral, foto Kris Goegebeur

Zo bak je ... alle recepten van meesterbakker Kris Goegebeur