Niets leuker dan de tuin in te lopen en verse kruiden te snijden voor in een frisse salade of pittige omelet. Nu heeft niet iedereen een kruidentuin en dan zijn tuinkruiden in een potje een goed alternatief. Alleen, jammer dat je er zo weinig lang van kan snijden. Enkele tips om er toch het maximum uit te halen.


– Een biokruidenpotjesteler wees me erop dat kruiden in een potje geen sier- of potplanten zijn. Het is een verbruiksproduct dus eerder beperkt houdbaar.

– Wil je er langer van snijden dan kan je steeds proberen de kruiden uit te planten in volle grond of in een grotere pot, maar de overlevingskans is afhankelijk van soort tot soort. Ze na verplanten terugknippen kan eventueel helpen. Ik hou al enkele jaren salie, zuring, citroenverbena, ruccola en olijfkruid aan de praat op mijn dakterras.

– Niet vergeten, basilicum is een eenjarige plant, die kan je dus niet overhouden. En… zet je basilicum buiten, dan geef je slakken een groot festijn: op 1 nacht is je plantje kaalgegeten.

– De meeste kruiden, met uitzondering van basilicum, hebben het liever wat frisser, je mag ze niet te warm zetten want dan blijven ze te actief, gaan zichzelf opeten, worden geel en gaan slap hangen. Koriander kan je zelfs beter in de koelkast zetten, in 20°C is hij na twee dagen kapot.

– Wees zuinig met water. Zet de potjes max een half uurtje met hun worteltjes in het water, laat ze nooit in het water staan.

– Biokruiden in een potje kan je meteen gebruiken/eten, je hoeft ze niet te wassen.

– Probeer zeker ook eens olijfkruid, ideaal voor mensen die geen olijven lusten, maar wel een mediterrane touch aan een salade willen geven. Andere specials zijn de verschillende basilicums (rode, Thaise, Griekse), melde, bronzen venkel, salie, zuring en lavendel. Die laatste is lekker in een crème brulée of pudding.

Kruidensalade met tomaat, koolrabi en kwarteleitjes (1 pers)

Voor een kruidensalade kun je echt alle kruiden die je lekker vindt, mengen. Mitzuma en rucola zijn weldegelijk kruiden en zorgen met hun stevige blad en beet voor de krokante basis. Zachtere kruiden van textuur zijn een mooie smaakaanvulling. Omdat er ook tomaat in gaat, is basilicum een must. Wel zuinig mee zijn, vooral de Thaise smaakt pittig door. Olijfkruid zorgt voor de zuiderse toets op een zachte manier. De gele bloemblaadjes, de uiige bieslook en de peperige waterkers ronden de salade mooi af. De koolrabi geeft extra beet en de kwarteleitjes zorgen voor extra kleur.

Nodig:
een royale mengeling van verse tuinkruiden (mitzuma, shizo, bronzen venkel, rode basilicum, Griekse basilicum, citroenverbena, shizo, olijfkruid, …)
blaadjes van calendulabloem, fijne waterkers en snippers bieslook als afwerking
3 kwarteleitjes, middelhard gekookt en in 2 gesneden
3 kerstomaatjes, in 4 gesneden
1/2 koolrabi, in reepjes gesneden
voor de vinaigrette:
1 deel appelciderazijn of goede balsamico
2 delen goede olijfolie
peper en fleur de sel

Doen:
Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en laat de tomaat en koolrabi er 15 min. in marineren. Haal de groenten eruit en hou de vinaigrette apart.
Meng alle sla’s door elkaar, hussel er een deel van de tomaat/koolrabi door, verdeel er de kwarteleitjes over, besprenkel met wat vinaigrette – geef de rest er apart bij – en werk af met bieslook en calendualblaadjes.

Ontdek nog een ander smakelijk recept met kruiden: omelet met wilde kruiden.

credits: recept en tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie