
In deze herfstssalade spelen radicchio en witloof – rood en wit – de hoofdrol. Ik eet ze het liefst met zachte verse geitenkaas, maar hou je van pikanter dan kan een Pas de Bleu, roquefort of cabrales perfect. Afwerken met gebakken walnoten en/of spekjes.

Nodig voor 2
4 blaadjes radicchio
2 stronkjes witloof
olijfolie
1 vers geitenkaasje (of 100 g blauwe kaas), verbrokkeld
4-tal walnoten, verbrokkeld
1 dikke snede gerookt spek
peper van de molen
voor de vinaigrette:
4 el olijfolie van topkwaliteit
2 el Xérès-azijn of voor een warme zoetere smaak balsamico van dadels (BioTamra)
Doen
– Haal de radicchio uit elkaar en snijd hem in dunne repen. Spoel en zwier voorzichtig droog.
– Snijd de stronkjes witloof in repen. Leg tot gebruik in water met wat citroen, spoel vlak voor gebruik en zwier voorzichtig droog.
– Bak de stukjes walnoot kort in wat olie, laat uitlekken.
– Gebruik je spekjes, snij het spek in reepjes en bak in een hete pan het in eigen vet mooi krokant.
– Meng voor de vinaigrette de olie en azijn en breng op smaak met een draai van de molen.
– Meng de radicchio en het witloof en leg op de borden. Verdeel er de kaas, spekjes en walnoten over en besprenkel met vinaigrette.
– Lekker als voor- of lunchgerecht.