Tot 24 juni is het volop het seizoen van witte asperges uit volle grond. Mijn vader had 3 rijen aspergebedden en niets was leuker dan ’s morgens vroeg samen met hem langs de bedden te lopen om de asperges wiens kopjes bovenpiepten te oogsten. Tijdens het seizoen stond thuis 1 gerecht vast op het zondagmenu: rosbief met asperges. Mijn aspergefavoriet is echter deze salade.

Aspergesalade met gerookte zalm, eitjes en radijsjes (2 pers.)

12 witte asperges (AA)
3 sneetjes gerookte zalm, in reepjes gesneden
1 ei, hardgekookt
4 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
peterselie, venkelgroen, bloempjes,…
voor de vinaigrette:
3 el room (licht opgeklopt)
2 el yoghurt
1 el aspergekookvocht
zout en versgemalen peper

Breek de harde uiteinden van de asperges, maar gooi ze niet weg. Schil de asperges. Kook de schillen en uiteinden ca. 20 min. Haal de schillen en stukken uit en kook in deze bouillon nu de asperges in ca. 10 min. beetgaar. Haal ze uit het kookvocht en laat ze afkoelen in ijswater.
Plet het ei.
Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
Leg de asperges in diepe borden en verdeel er ei, zalm en radijsjes over. Besprenkel met de vinaigrette en werk af met peterselie, venkelgroen, bloempjes,…

WETEN:
Groene worden vooral in Frankrijk en Italië gekweekt en gegeten. Witte asperges zijn zachter van smaak dan de groene. De witte groeien volledig ondergronds en worden ook ondergronds afgestoken. De groene groeien volledig bovengronds en worden gewoon afgesneden. Groene slechts moeten licht geschild te worden en doen het uitstekend in zomerse salades, pasta en hartige taarten. Groene zijn minder prijzig dan hun witte zusjes en hun seizoen is langer

credits: recept en tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Tine Bral tine-bral
Advertentie