Ook donderdag geen knallende kurken die het oude jaar uitzwaaien en het nieuwe verwelkomen. Geen toeters en bellen, laat staan vuurwerk, iets wat mijn viervoetertjes niet zullen missen. Terug een onderonsje dus en opnieuw dook ik in de vele gerechten die chefs voor me het voorbije jaar maakten. Rustig eindejaar en een fantastisch, gezond en gelukkig 2021!

Ook nu was het moeilijk kiezen, maar na wikken en wegen start ik op oudejaar met een spicy sharinggerechtje, gevolgd door een eenvoudig hartig taartje, om af te sluiten met – opnieuw – mijn favoriete coquilles. Bedankt Huibrecht, Broes en Pieter!

ps lees zeker ook de tips van de chefs!

Laat het buiten maar vriezen, dacht ik toen ik koos voor de pijlstaartinktvis met gember-pepersaus van chef Huibrecht Berends (Bún, Antwerpen), lekker spicy en… snel klaar! Recept: pijlinktvisstaart met gember-pepersaus

Ik hou het oosters met de tarte shii-take van chef Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen, Aalter) waarin Broes de umamismaak van de paddenstoelen mooi mengt met oud brokkelkaas. Recept: tarte shii-take.

Dan werd het moeilijk. Dat het coquilles zouden worden, stond vast, maar welk gerechtje. Het werd coquilles, boerenkool en pompoen van Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge). Kan het meer winters? Maar ook, kan het eenvoudiger want voor Pieter hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld, hoe puurder hoe beter. Recept: coquilles, boerenkool en pompoen.

Gelukkig nieuwjaar!

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter DevosAdvertentie